Deti so sluchovým postihnutím predvedú v Bratislave svoj talent

03.05.2013 Bratislava

 Bratislava (TASR) - Deti so sluchovým postihnutím predvedú počas dnešného dňa a soboty (4. 5.) v Bratislave svoj talent. Prebieha tu 21. ročník Celoslovenskej prehliadky záujmovo umeleckej činnosti sluchovo postihnutých detí, mládeže. Okrem toho sa uskutoční aj 20. ročník benefičného koncertu Počuť srdom. Záštitu nad podujatím prevzala prvá dáma SR Silvia Gašparovičová.
Na festivale vystúpi približne sto detí, tie súťažia vo viacerých kategóriách, a to tanec, divadlo, pantomíma a rôzne. Ako poukázal koordinátor podujatia Juraj Čúzy z bratislavskej Základnej školy s materskou školou pre deti a žiakov so sluchovým postihnutím internátna na Drotárskej ceste, ktorá prehliadku organizačne zabezpečuje, sluchovo postihnuté deti sú veľmi nadané a šikovné, na prehliadke môžu odprezentovať to, čomu sa po celý rok v rámci voľného času venujú.
Podľa Čúzyho ide o ojedinelý festival v rámci Európy, ak nie jediný svojho druhu. Predstavia sa na ňom totiž iba deti so sluchovým postihnutím, a nie zmiešané súbory, ako to býva v zahraničí. Aj preto sa zatiaľ nepodarilo nájsť za hranicami žiadneho partnera na spoluprácu, keďže obdobný festival nikto neorganizuje.
Popri prehliadke sa koná aj výtvarná a fotografická súťaž. Doterajšie skúsenosti ukazujú, že mladšie ročníky detí radšej kreslia a tie staršie rady fotografujú, priblížil Čúzy. Zároveň sa v bratislavskom Divadle Aréna uskutoční benefičný koncert, ktorý bude moderovať Pavol Bruchala. Okrem iných na ňom vystúpi víťaz Superstar Lukáš Adamec, pesničky budú tlmočené aj do posunkového jazyka. Ako poznamenal Čúzy, aj keď deti nepočujú, vnímajú ostatnými zmyslami a hlavne srdcom. "Nadácia Vlada Kulíška Počuť srdcom im to každý rok takýmto spôsobom umožňuje," doplnil.
 

Vyberte región